Topstuk van Plateelfabriek Rozenburg

Topstuk van Plateelfabriek Rozenburg

Art Nouveau eierschaalporseleinen deksel flacon

Veilinghuis Van Spengen veilt tijdens de juniveiling een bijzonder Art Nouveau stuk. Het betreft een theebus van Rozenburg, internationaal gerenommeerd maker van eierschaalporselein. 

De barre winter van 1900 is net voorbij als Haagsche Plateelfabriek Rozenburg een collectie vazen, pullen en en serviezen op de markt brengt. Binnen een week is alles uitverkocht: de kwaliteit van het zogenaamde ‘eierschaalporselein’ met Jugendstil-achtige beschilderingen is dusdanig hoog dat het een internationaal succes wordt. De steeds vernieuwende ontwerpen die onder leiding van directeur Jurriaan Kok worden ontworpen gooien hoge ogen. Het kost hem jaren om tot de perfecte eierschaalporseleinen producten te komen, misbaksel na misbaksel komt uit de oven. Ook is hij zeer kritisch op welke schilders goed genoeg zijn om de producten van hun typische Rozenburg schilderingen te voorzien. De vazen, pullen en serviezen die uiteindelijk de markt bereiken zijn erg schaars en daardoor enkel bereikbaar voor de elite. Ook de media zijn enthousiast, zo schrijft het Algemeen Handelsblad: "Wij zagen een verzameling voorwerpen (…) van het zuiverste en onberispelijkste melkwit, versierd met gestyleerde chrysanthemums, tulpen en andere bloemen. Bewonderend en vol verrukking traden we nader en overtuigden ons, dat de fijne zelfstandigheid der pâte in doorschijnendheid en lichtheid met de beroemde voorgangers in Japan, Saksen en Frankrijk mag wedijveren. Welk een rijkdom van kleur gepaard aan een smaakvolle versiering!” 

De meeste creaties van Rozenburg die de tand des tijds overleefden, zijn onderdeel van museumcollecties. Zo heeft keramiekmuseum Princessehof diverse stukken en heeft het Gemeentemuseum Den Haag een tijdelijke Art Nouveau tentoonstelling waar Rozenburg te zien is. Deze loopt tot 28 oktober (www.gemeentemuseum.nl). Maar wilt u liever een Rozenburg in huis? Dit uw kans! Veilinghuis Van Spengen veilt een eierschaal porseleinen dekselflacon met polychroom decor van vogels en florale motieven. Het object is 21 centimeter hoog, werd geschilderd door J.W. van Rossum rond 1900 en wordt verwacht zo’n €2500 tot €3500 op te leveren. De kijkdagen zijn 8 tot en met 10 juni en de veiling van 11-16 juni.