Uniek staand horloge van Delfts aardewerk

Uniek staand horloge van Delfts aardewerk

Een uniek item op de septemberveiling van Veilinghuis Van Spengen: een staand horloge van hoge kwaliteit Delfts aardewerk. Deze klok werd vervaardigd ter ere van het 25-jarig bestaan van de voormalig bekende kledingwinkel H. Hollenkamp & Co. Toen oprichter Henri Hollenkamp in 1887 zijn herenkledingzaak aan de Keizersgracht in Amsterdam begon, had hij niet kunnen verwachten dat het zo’n groot succes zou worden. Bij het 25-jarig bestaan van zijn zaak wilde Hollenkamp dan ook een uniek aandenken aan het succes van zijn winkels.

Klok voor jublileum: ontwerp van Royal Delft

Hollenkamp ging in gesprek met De Porceleyne Fles, inmiddels bekend als Royal Delft, om dit jublieum onvergetelijk te maken. De Porceleyne Fles werkte met kunstenaar en docent Adolf le Comte (1850-1921) en schilder Leon Senf (1860-1940) om de klok van Delfts aardewerk te ontwikkelen. De rol van Senf was van groot belang bij de totstandkoming van de stijl en schilderingen, de schilder had ook een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van Nieuw Delfts. Zo maakte hij naast kunst, ook bouwaardewerk voor onder meer het Vredespaleis in Den Haag en de stadhuizen van Rotterdam en Haarlem. 

Het resultaat van Hollenkamps opdracht, een bijzonder horloge, is beschilderd met beelden en items uit de kledingindustrie. Ook Mercurius, de gevleugelde boodschapper van de Romeinse goden, heeft een plekje op de klok. En omdat de van origine Duitse Hollenkamp de stad van zijn succes ook een bijzondere plek wilde geven, is het stadswapen van Amsterdam uitgebeeld onder het uurwerk. Ook de frase ‘geluk en vrede’ staat vermeld, evenals het jubileum jaartal: 1887-1912, en de dag waarop het horloge werd overhandigd: 19 maart. 

Geluk en vrede, zoals de klok predikte, werden Hollenkamp nog dertien jaar gegund. Zijn kledingzaak opende in die tijd in Rotterdam, ’s Hertogenbosch, Breda en Heerlen. Hollenkamp overleed in 1925, 65 jaar oud. De winkels beleven bestaan, tot er ze in de jaren zeventig opgingen in de Verenigde Kleding Magazijnen (bekend van o.a. Vroom & Dreesman). Van de VKM uit worden Kreymborg en Hollenkamp samen Confendex. De naam Hollenkamp wordt vanaf dan niet langer gebruikt en de winkels staan tot hun sluiting in 2000 bekend als Kreymborg. 

Het staand horloge van uitzonderlijke kwaliteit is een unicum van 230 centimeter hoog. De richtprijs is €4000-6000. U bent van harte welkom om dit unieke item te komen bekijken tijdens onze kijkdagen op 31 augustus, 1 en 2 september.